Dzięki dodatkowi Księga gości odwiedzający mogą zostawiać w Twojej witrynie pozdrowienia i komentarze. Nowe wpisy pojawiają się dopiero po Twoim zatwierdzeniu, więc masz pełną kontrolę nad tym, co zostaje opublikowane. Księga gości jest dostępna w każdym pakiecie.
Umieszczanie księgi gości na stronie
- Dodaj stronę o nazwie np. „Księga gości” albo otwórz istniejącą stronę przez Strony → Zarządzaj stronami → Edytuj treść strony.
- Kliknij Dodaj element (dodatek), otwórz grupę Dodatki i kliknij Księga gości.
- Kliknij Zapisz i zakończ. Odwiedzający widzą teraz na tej stronie formularz wpisu i opublikowane wpisy.
Ustawienia
Otwórz Dodatki → Księga gości → Ustawienia:
- Wpisy na stronę: ile wpisów wyświetla się na jednej stronie, zanim odwiedzający muszą przejść do następnej.
- Zezwalaj na wpisy: odznacz Zezwalaj na pisanie nowych wpisów., jeśli księga gości ma służyć tylko jako archiwum i nikt nie powinien dodawać nowych wpisów.
- Bezpieczeństwo: formularz wpisu jest zawsze chroniony przed spamem za pomocą Google reCAPTCHA. Wspomnij o tym w swojej polityce prywatności, ponieważ dane odwiedzających są przekazywane do Google.
Zatwierdzanie nowych wpisów (moderacja)
Każdy nowy wpis czeka na Twoje zatwierdzenie. Odwiedzający widzi komunikat, że wpis zostanie opublikowany, gdy tylko zostanie zatwierdzony. Wpisy rozpoznane jako spam (automatyczni nadawcy, wiele linków) są po cichu odrzucane.
- Otwórz Dodatki → Księga gości (Zarządzaj wpisami). Pulpit i przegląd dodatków również informują, ile nowych wpisów czeka na zatwierdzenie.
- Kolumna Opublikowano? pokazuje, które wpisy nie są jeszcze publiczne. Kliknij wpis, aby go otworzyć.
- Sprawdź imię, temat i wiadomość. Możesz skrócić lub poprawić tekst i dodać własny Komentarz, który wyświetla się obok wpisu.
- Kliknij Opublikuj wpis. W przypadku wpisów, które są już publiczne, przycisk nazywa się Zapisz zmiany.
Wpis, którego nie chcesz publikować, po prostu usuń.
Usuwanie wpisów
- Jeden wpis: kliknij przycisk usuwania przy wpisie (Usuń wpis z księgi gości) i potwierdź.
- Kilka wpisów: zaznacz wpisy w pierwszej kolumnie lub użyj opcji Zaznacz wszystko na tej stronie, a następnie kliknij Usuń zaznaczone.
- Całą księgę gości: kliknij Usuń wszystkie wpisy i potwierdź. Spowoduje to usunięcie wszystkich wpisów, również tych, które nie zostały jeszcze opublikowane.